Circus Ruska Festival uudistuu, palaa takaisin juurilleen ja ennen kaikkea tuo jälleen mahtavia esityksiä Tampereen talveen!

14. Circus Ruska Festivaali järjestetään neljän kesävuoden jälkeen jälleen alkuvuodesta. Ruska Festivaalin ohjelmisto on tiivis paketti kotimaisia ja kansainvälisiä huippuartisteja ja ryhmiä.

Luvassa on huikeaa akrobatiaa, nerokasta jongleerausta, herkkiä tunteita ja vahvaa visuaalisuutta. Uudistunut Ruska tapahtuu Hiidenrannan kulttuuritila Kuivaamossa, jossa on mahtavat puitteet monipuolisille esityksille, kuin myös yhteiselle seurustelulle!

OHJELMISTO

Pe 15.2. Klo 18:00

LUIS SARTORI DO VALE & MIRA RAVALD: PORTMANTEAU

Portmanteau on monitaiteellinen esitys, joka yhdistää hurmaavasti sirkusta, tanssia, livemusiikkia ja visuaalisuutta. Teos tuo näyttämölle jonglöörikuvataiteilijan, (nuoralla)tanssijan, muusikon, valosuunnittelijan sekä kasan vanhoja piirtoheittimiä. Esityshetkessä piirtoheittimillä toteutetut kuvat heijastuvat tilaan ja kehoihin teoksessa, joka tutkii yhteyden, vuorovaikutuksen ja muutoksen teemoja kontrabasson lämpimien sävelten säestämänä.

KONSEPTI JA ESITYS Mira Ravald, Luis Sartori do Vale
VALOSUUNNITTELU Jere Mönkkönen
MUSIIKKI / ÄÄNISUUNNITTELU Antonio Alemanno
PUVUSTUS Julia Valle
TUOTANTO WHS (FI)
YHTEISTUOTANTO Flow Productions / Flow Circus (FI) Espace Catastrophe (BE)
YHTEISTYÖSSÄ Taiteen edistämiskeskus (FI), Koneen Säätiö / Saaren kartano (FI), Cirko – Uuden Sirkuksen Keskus (FI), Samuel Huberin taidesäätiö (FI), Hiljaisuus Festivaali (FI), Espoon Kultturikeskus (FI)
La Grainerie (FR), La Central del Circ (ES), Dieselverkstaden (SE), Cirkör LAB (SE), Subtopia (SE)

Pe 15.2. Klo 20:00

MATIAS SALMENAHO: RÖLLISHOW

Jokainen on oman elämänsä Rölli. Tämä esitys kumpuaa halusta näyttää maailmalle, että pienikin voi olla suurta ja mahtavaa. Röllishow on suunniteltu esitettäväksi ladoissa ja aitoissa mutta tällä kertaa se pääsee valloittamaan Tampereen suuret lavat. Luvassa musiikkia, sirkusta ja monta yllätystä.

OHJAUS JA ESIINTYJÄ Matias Salmenaho

La 16.2. Klo 14:00

JAY GILLIGAN: MELODIC OBJECTS

Melodic Objects on tribuutti maailmankuululle “The Flying Karamazov Brothers” -jonglööriryhmälle, joka havaitsi että:

”Jongleeraus on sarja tapahtumia: heittoja ja kiinniottoja, jotka tapahtuvat sidoksissa aikaan. Samalla tavalla myös musiikki on sarja tapahtumia, säveliä jotka piirtyvät ajan jatkuvuuteen. Musiikissa tätä suhdetta ajan ja tapahtuman välillä kutsutaan rytmiksi. Sama termi rytmi pätee kyseiseen suhteeseen myös jongleerauksessa. Loogisesti siis, jos A=B ja B=C, niin A=C… eli jongleeraus on musiikkia!”

Jay Gilligan on esiintynyt 30 eri maassa sooloteoksillaan ja yhteistyössä alan huipputekijöiden kuten The Gandini Juggling Projectin, Jérôme Thomasin, Les 7 doigts de la mainin, Cirkus Cirkörin ja Cirque du Soleilin kanssa. Hän on jongleerauksen vastuuopettaja Tukholman Dans och Cirkushögskolanissa ja on hiljattain julkaissut nykyjongleerausta käsittelevän kirjan ”5 Catches”.

OHJAUS JA ESIINTYJÄ Jay Gilligan

La 16.2. Klo 16:00

MAKESHIFT COMPANY: INSOMNIAC’S FABLE

Insomniac’s Fable on sanaton tarina, joka yhdistää sirkusta, tanssia ja kuvataidetta. Lavalla nähdään sirkustaiteilija Sakari Männistö, tanssija Emma Lister sekä puupiirroksia, jotka cornwallilainen grafiikkapaja Ravenstongue on tehnyt tilaustyönä tätä esitystä varten. Insomniac’s Fable on intiimi teatteriteos, joka tutkii todellisuuden luonnetta, unia sekä rakkauden ja pakkomielteen välistä suhdetta.

Tarinan keskiössä on Polyboyn yksipuolinen rakkaus Polygirliä kohtaan. Ahdistunut Polyboy vaipuu unenkaltaiseen tilaan, jossa hänen fantasiastaan tulee totta: Polygirl rakastaa häntä. Suloinen uni alkaa kuitenkin vääntyä painajaiseksi. Polyboy vaipuu uneen unessa ja huomaa eksyneensä metsään. Löytääkö hän ikinä tietään takaisin? Herääkö hän koskaan?

KONSEPTI JA KOREOGRAFIA Emma Lister ja Sakari Männistö
ESIINTYJÄT Erin O’Toole ja Sakari Männistö
PUUPIIRROKSET Angela Annesley (www.ravenstongue.co.uk)
KOREOGRAFIA JA LIIKKEEN OHJAUS Ludovic Ondiviela
VALOSUUNNITTELU Eero Auvinen

La 16.2. Klo 18:00

KAAOS KAAMOS: BABEL GLÖM

Melkein tyhjällä näyttämöllä on vain kaksi pöytää odottamassa. Tai no, toisessa on myös vähän kahvia, niin kuin pohjoismaisessa kahvipöydässä nyt tapaa olla. Paikalle saapuu kuuden hengen ryhmä, ja kohta alkaakin tapahtua.

Tämä kuuden hengen ryhmä on yhteiskunta mikrokoossa tai yksi elävä organismi. Ryhmä nostaa, heittää, hyppää, pomppaa, kiipeää, tippuu. Joskus he tosiaan putoavat; toisinaan tarkoituksella, toisinaan vahingossa, mutta kaikesta huolimatta he tukevat ja luottavat toisiinsa tilanteessa kuin tilanteessa. Kuutta kieltä puhutaan ja akrobatiasta tulee seitsemäs.

Yleisö toivotetaan tervetulleeksi joukon kummalliseen universumiin, jossa tarinat kehittyvät ja jatkavat kulkuaan – vielä esityksen päättymisen jälkeenkin.

Kaaos Kaamos on kansainvälinen, Ruotsissa kotiaan pitävä tuore sirkusryhmä, jonka esityksissä hymy ja temput kulkevat rinta rinnan.

YHTEISOHJAUS Kaaos Kaamos ja Albin Warette
ESIINTYJÄT Erika Ahola, Johan Sjölund, Elisabeth Künkele, Perry Rudolph, Anouck Le Roy, Erik Glas
ÄÄNISUUNNITTELU Peter Reynolds
VALOSUUNNITTELU Mirkka Saari​

La 16.2. Klo 20:00

LUX ROYAL

Lux Royal on totisen hauska ja yllättävän erikoinen performanssi. Sitä ei voi laittaa lokeroon vaan se luo uudenlaisen esitystyylin, joka yllättää joka kerta sekä yleisön että esiintyjät. Mukana myös yllätysesiintyjä kaukaa ulkomailta. Lux- esitysryppään kolmas osa saa ensi-iltansa Circus Ruska Festivaaleilla.

OHJAUS Työryhmä
ESIINTYJÄT Matias Salmenaho, Helmut Nünning ja Julien Heurtel 

La 16.2. Klo 21:00

FESTIVAALIKLUBI

Mitä olisi Circus Ruska Festival ilman Festivaaliklubia? Niinpä!

Koko festivaalin päätteeksi voidaan siis purkaa energiat ja heittää huolet ikkunoista ulos kun Ruskan perinteinen festivaaliklubi nostaa tunnelman Kuivaamon kattoon lauantai-iltana. DJ-Fabu pitää huolen, että tanssilattia ei jää tyhjäksi ja kabareehenkisestä ohjelmasta vastaa Ruskan luottoklubijengi! Klubijuomat tapahtumaan myy Tampereen Kulttuurikamari ja anniskelualue laajenee koko tilaan!
Klubi on K-18.

Ohjelmistossa mm. seuraavat artistit:

Laura Tikka: Laura pakkasi laukkunsa 16-vuotiaana ja lähti maailmalle sirkuksen perässä. Nyt 20 vuoden jälkeen tämä positiivinen ilopilleri on tehnyt paluun lapsuuden kotikaupunkiinsa Tampereelle ja saamme ihailla hänen taitojaan Circus Ruska Festivalilla.

Laura on esiintynyt ympäri maailmaa erilaisissa sirkuksissa, varietee- näyttämöillä ja produktioissa. Hän on erikoistunut käsilläseisontaan, nuorallakävelyyn ja ilma- akrobatiaan, joiden lisäksi hän on ollut taiteellisen ryhmän jäsenenä useammissa sirkusteatteri- tuotannoissa. Esiintymisen ja taiteellisen työn lisäksi Laura opettaa useissa sirkuskouluissa ja nauttii hankkimansa tietonsa ja kokemuksensa jakamisesta. Festivaalin iltaklubilla päästään kuulemaan, mitä käsilläseisojan päässä liikkuu.
 
Jani Suihkonen: Vuonna 2015 tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä kun tämä elävä legenda aloitti jongleerauksen. Vuodet ovat sisältäneet yli 2000 live-esiintymistä sekä Suomessa että kansainvälisillä areenoilla, kymmeniä TV-esiintymisiä, opettamista noin sadalla sirkusleirillä ja kymmeniätuhansia harjoitustunteja. Hänet on palkittu vuosien aikana useissa eri tapahtumissa, viimeisimpänä vuonna 2018 saatu Viihdeohjelmien SM-kunniapalkinto. Hyvät naiset ja herrat, ladies and gentlemen, Jani Suihkonen.
 
Anssi Kolehmainen on Siilinjärveltä kotoisin oleva jonglööri, joka aloitti sirkusharrastuksen 2012 Kuopion sirkuksessa. Sirkus iski Anssiin kovaa ja onpa Anssi sittemmin valmistunut Koulutuskeskus Salpauksesta sirkusartistiksi keväällä 2017. Lauantain iltaklubilla nähdään Anssin loistava soolonumero valokeiloilla.